Veelgestelde vragen

Wat is fotograferen in opdracht?

Wanneer een fotograaf in opdracht werkt ligt het voor de hand dat er een vergoeding gevraagd wordt voor de tijd dat de fotograaf werkt, per uur of per dag. In dat geval is het gebruikelijk dat er een vorm van gebruik, van licentiering, voor de gemaakte foto’s wordt afgesproken die bij de prijs is inbegrepen. Wordt er later gevraagd om de foto’s opnieuw te gebruiken, dan kunnen daar nieuwe afspraken over gemaakt worden.

Wat is Day in the Life (DITL)?

Dat is een familie reportage, een beeldverslag, over een gewone dag in je leven of een gewone dag in je leven. In Amerika wordt het Day In The Life (DITL) genoemd en eigenlijk is het dat ook. Gewoon een dag in je leven of een gewone dag in je leven.

Je gezin vastleggen zoals het is. Met alle liefde, emoties, grapjes en rituelen die jullie hebben. Maar ook het verdriet, de ruzies, en de irritaties die er op een dag kunnen zijn.

Het belangrijkste van een Day in the Life reportage is dat iedereen zich fijn voelt, en dat iedereen gewoon lekker zijn gang gaat. Eerlijk na een uur heeft niemand meer in de gaten dat ik er met mijn camera bij ben.

Ik vind het best prijzig. Hoe zit de prijs in elkaar?

Eén uur fotograferen houdt ook in 1,5-2 uur selecteren en bewerken, meestal zelfs meer. Dus feitelijk bestaan een uurtarief uit 2-4uur werktijd. Voor een sessie van 2 uur houdt dat meestal 4-8 uur werktijd in. Voor een sessie van 4 uur 8-16 uur. Voor een sessie van 8 uur 16-32 uur.

Waar worden de kosten verder door bepaald?

De kosten van een fotosessie houden het volgende in: opnamekosten op locatie, selectie&bewerking, mijn kennis en kunde, mijn creativiteit en eigen (bewerkings)stijl, én reistijd. En niet te vergeten het investeren in materiaal, zoals natuurlijk mijn fotoapparatuur maar ook softwareprogramma’s en hardware zoals een NAS-server voor het bewaren van alle gemaakte foto’s.

Hoe kan ik betalen? Kan ik gespreid betalen?

Je kunt vooraf per bankoverschrijving betalen. Ik beschik niet over een pinapparaat.

Wanneer het verzoek is om gespreid te betalen dan kan ik een betaalplan aanbieden, dus dat je gespreid kunt betalen en je niet het bedrag in één keer hoeft neer te leggen. Het hele bedrag zal dan wel voorafgaand aan de fotosessie betaald moeten zijn.

Zit de BTW in het op de website vermelde tarief?

Voor de zakelijke klant is de prijs op de website exclusief BTW.

Voor de particuliere klant is de prijs op de website inclusief BTW.

Kan ik de foto's zonder bewerken afnemen?

Nee, dat kan niet. Ik fotografeer in RAW. Een RAW bestand is het negatief van vroeger. Een directe weergave van wat de sensor van de camera heeft geregistreerd. Geen enkele compressie of andere bewerkingen worden toegepast. Dit levert op dat RAW de hoogst mogelijke kwaliteit foto’s oplevert. Maar doordat er nog geen bewerking heeft plaatsgevonden zien RAW foto’s er in eerste instantie veel minder goed uit dan JPG foto’s die zo uit de camera komen.

Zo’n bestand moet dan nog bewerkt worden. Dit wordt door mij gedaan in Lightroom (de doka van vroeger), en indien nodig verder in Photoshop.

Wat houdt het bewerken van de foto's in?

Wat ik standaard doe aan bewerken is: indien nodig het aanpassen van witbalans én belichting, het aanpassen van kleuren, het verhogen van het contrast in de foto, terughalen van details in donkere of lichte delen en het verscherpen van de foto.

Vervolgens zal ik, zeker bij portretten, oneffenheden, roodheid én beschadigingen verwijderen, ogen oplichten en indien nodig huid en rimpeltjes verzachten, én tanden witter maken.

Wanneer krijg ik mijn foto's?

Het resultaat, een samenhangend uniek beeldverhaal, zal binnen 6-8 weken door mij worden opgeleverd (of eerder wanneer afgesproken).

Hoe worden bestanden aangeleverd?

Alle geselecteerde en bewerkte bestanden worden zowel in hoge (afdrukbestanden 20x30cm print formaat) als lage resolutie (incl. watermerk) digitaal opgeleverd, tenzij anders vermeld.

Ik heb een foto gezien op jouw website of op een van jouw social media kanalen die ik graag wil gebruiken, kan dat?

Ligt aan welke foto. Wanneer de foto niet specifiek voor een bepaalde klant / website gemaakt is, zou dat mogelijk kunnen. Ik heb een groot en veelzijdig archief opgebouwd. Uiteraard is het mogelijk om een archieffoto op te vragen. Afhankelijk van de vraag stel ik een offerte op.

Neem je opdrachten aan in het buitenland?

Jazeker, graag zelfs! Voor opdrachten in het buitenland wordt altijd een op maat gesneden prijsstelling afgegeven.

Wat is de levertijd van een een fotoalbum?

Houd rekening met een levertijd van ongeveer 3-4 weken voor een fotoalbum.

Wat doe ik als ik niet tevreden ben?

Bij mij geldt een 100% tevredenheidsgarantie. Ben je niet tevreden maken we een nieuwe afspraak of krijg je je geld terug (in alle redelijkheid).

Ik zou graag een foto uit je archief willen gebruiken, hoe gaat dat in zijn werk?

Mocht je een foto willen gebruiken uit mijn eigen werk, dan wordt de vergoeding gebaseerd op de manier waarop de foto gebruikt worden: soort publicatie, de oplage van de uitgave en het formaat van de foto. Daar zal een licentie voor gekocht moeten worden. Kijk ook even naar de informatie omtrent fotorechten. Wanneer je vragen hebt, kun je altijd contact met mij opnemen.

Wat doet Sandra Stokmans met de gemaakte foto's?

Sandra Stokmans heeft het recht om de gemaakte foto’s te gebruiken voor portfolio van de fotograaf, als basis verkrijgen nieuw werk, en promotiedoeleinden zoals haar website, social media zoals Facebook en eventuele wedstrijden.

Algemene Voorwaarden